Prirodna i uravnotežena ishrana je poznata kao ključ u očuvanju zdravlja i vitalnosti, međutim u modernom vremenu teško je u kontinuitetu voditi računa šta i kada jedemo. U skladu s tim nudimo vam par praktičnih saveta, koje nije teško uvesti u svoju rutinu a značajno mogu poboljšati kvalitet ishrane. Mi kada govorimo o medu, označavamo ga, kao i sve druge ovde pomenute namirnice kao funkcionalnu hranu, to jest, hranu iz koje organizam najefikasnije apsorbuje zdrave materije koju su mu potrebne za normalno funkcionisanje i zato je preporuka da svakodnevno konzumirate neke od ovih napitaka ili eliksira kako biste obezbedili vašem telu sve što je teško izdvojivo iz industrijski prerađene hrane, pa čak i mnogih dijetetskih suplemenata.

Napomena: Svi preporučeni recepti preuzeti su iz narodne medicine i ne predstavljaju lek za pomenuta zdravstvena stanja već pomoćna lekovita sredstva. Preporučujemo da se vezano za lečenje bilo koje insuficijencije posavetujete sa svojim lekarom. Pomenuti recepti se mogu konzumirati ukoliko niste preosetljivi na sastojke eliksira i napitaka. Svi dole pomenuti napici i eliksiri povoljno utiču na zdravlje i deluju preventivno.

Eliksir za štitnu žlezdu- Prirodan izvor joda

Sastojici:

700 grama meda

10 mladih oraha u zelenoj ljusci ( mogu se kupiti na pijaci u proleće)

30 mililitara domaće rakije

Orahe dobro oprati i osušiti, zatim ih staviti u jednu teglu zajedno za medom i rakijom. Smesu dobro promešati i ostaviti da stoji blizu prozora 40 dana. Nakon 40 dana orahe izvaditi iz tegle, a teglu držati na tamnom mestu. Svakoga dana pomešati jednu kašičicu ovog eliksira sa malo tople vode i popiti na prazan želudac. Ovaj eliksir je prirodan izvor joda i povoljno utiče na radi štitaste zlezde. Preparat je najbolje konzumirati jednom u 6 meseci, sukcesivno kašičicu dnevno dok se eliksir ne potroši, te je zgodno napraviti u proleće dve tegle. Međutim i jedna tegla godišnje pravi značajnu razliku. Ovaj eliksir se ne koristi za lečenje oboljenja štitne žlezde, već kao pomoćno lekovito sredstvo. Za sve probleme koje imate sa radom štitne žlezde obratitie se svom lekaru.

Eliksir za čišćenje organizma sa medom, belim lukom i limunom

Sastojci:

1 kg Bagremovog meda

400 grama belog luka

24 limu

Najpre sitno iseckati beli luk, staviti ga u teglu od 2l, zatim iscediti sok od 24 limuna preliti sokom beli luk i potom u tu smesu dodati med. Smesu dobro promešati i ostaviti da stoji 10 dana. Ovako pripremljen eliksir konzumirati sukcesivno, po jednu supenu kašiku dnevno, najbolje uveče nakon poslednjeg dnevnog obroka. Ovaj eliksir čisti organizam od parazita, koji su često uzročnici insuficijencije vitamina i minerala, jer je poznato da paraziti u organizmu iz hrane koju konzumiramo najčešće uzimaju upravo one materije koje su organizmu najpotrebnije za normalno funkcionisanje. Preporučuje se zdravim osobama, ili kao pomoćno lekovito sredstvo. Za sve zdravstvene tegobe najpre se obratiti vašem lekaru.

Napitak od limuna, đumbira i meda za detox organizma i odbranu od virusa i bakterija

Sastojci:

Jedna kašičica meda

Sok od pola limuna

Prstohvat rendanog đumbira

Sve navede sastojke pomešati u časi i napitak konzumirati svako jutro na prazan stomak. Ovaj napitak obezbeđuje dovoljnu dnevnu količinu vitamina C i antioksidanata, potpomaže čišćenje organizma i poboljšava imunitet. Napitak se može konzumirati svakodnevno, tokom čitavog života. Preporučljivo je ovaj napitak konzumirati u jesenjim i zimskim mesecima kao prevenciju od virusnih i bakrerijskih infekcija. Ovaj napitak je pomoćno lekovito sredstvo i preporučuje se zdravim osobama. Za sve zdravstvene tegobe najpre se obratitie vašem lekaru.

Salata od jabuke, šargarepe, cvekle i meda za povećanje nivo gvožđa u krvi.

Sastojci:

Jedna supena kašika meda

Jedna jabuka-najbolje crveni ajdared

Jedna sveža šargarepa

Jedna sveža cvekla

Sok od pola limuna

Jabuku, šargarepu i cveklu, očistiti i izrendati u posudu, preliti limunom i medom, promešati i ostaviti da odstoji 30 minuta, zatim konzumirati umesto doručka 30 dana. Ova salata sadrži prirodan izvor gvožđa i preporučuje se kao pomoćno lekovito sredstvo osobama sa manjim insuficijencijama ili kao dodatak prepisanoj terapiji, takođe se može koristiti kao preventivno sredstvo kod osoba sklonih padu nivoa gvožđa tokom različitih infekcija, mesečnog ciklusa ili kao dodatak ishrani tokom trudnoće i dojenja. Za lečenje niskog nivoa gvožđa u krvi obavezno se obratiti vašem lekaru.

.

Explore More

Povoljan uticaj na zdravlje

Med se u ljudskoj ishrani koristi još od antičkih vremena i jedna je od retkih namirnica koja nije podlegla industrijskoj preradi iako je u modernom društvu med moguće kupiti i

Lepota

Zamimljivosti o medu Lepota

Žene su oduvek brinule o očuvanju lepote, a pre nastanka modernih kozmetičkih sredstava, pomoćne supstance za negu lepote žene su pronalazile u prirodi. Jedna od glavnih supstanci za negu lepote

Pčelarstvo u Srbiji

Pčelarstvo u Srbiji je više od samo posla – to je način života, tradicija koja se prenosi s kolena na koleno, tehnika koja se usavršava i prilagođava vremenima. Pored proizvodnje