Med se u ljudskoj ishrani koristi još od antičkih vremena i jedna je od retkih namirnica koja nije podlegla industrijskoj preradi iako je u modernom društvu med moguće kupiti i u supermarketu. Med svakako proizvode pčele i bilo koja druga supstanca koja imitira ovu namirnicu jednostavno nije med i ne može imitirati njegova pozitivna svojstva u smislu očuvanja zdravlja i vitalnosti organizma. Kultura korišćenja meda u svakodnevnoj ishrani ima tendenciju opadanja naročito u zemljama sa nižim primanjima, stoga je od velikog značaja ljude informisati o pozitivnim aspektima korišćenja meda i primeni kod različitih zdravstvenih stanja. Med nije lek, ali je lekovito sredstvo i može značajno pomoći kod olakšanja tegoba različitih oboljenja.

Šta je med?

Med je slatka tečna ili nakon procesa kristalizacije čvrsta supstanca koju proizvodi medonosna pčela (u Srbiji Apis melifera) prikupljanjem nektara različitog cveća i posebnim sistemom varenja. Med sadrži 80% šećera ( uglavnom fruktoze, 18% vode i kombinaciju amino kiselina, vitamina i antioxidanata. Med se najčešće konzumira direktno, kao zaslađivač ali ima i primenu u lečenju različitih simptoma te se neretko koristi oralno za smirivanje nadražajnog kašlja ili dermalno za umirivanje opekotina i brže zarastanje rana.

Med kao pomoćno lekovito sredstvo.

Prema istraživanjima čuvene Mayo klinike (SAD) med ima pozitvno dejstvo kod:

  1. Kardiovaskularnih bolesti – Svakodnevinim konzumiranjem meda, tj antioksidanata koji se u njemu nalaze smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti.
  2. Kašlja – Različite vrste meda, na prvom mestu eucaliptus i citrusni medovi, utiču povoljno na smirenje nadražajnog kašlja usled infekcija gornjeg respiratornog sistema i akutnog noćnog kašlja.
  3. Gastrointestinalnih bolesti – Konzumiranje meda može dovesti do olakšanja simptoma gastrointestinalnih oboljenja kao što su dijareja i gastroenteritis. Takođe med može biti efikasan kao oralna rehidrataciona terapija.
  4. Neuroloških bolesti – Studije pokazuju prednosti korišćenja meda u cilju sprečavanja depresije, konvulzija i nervoze, u nekim slučajevima čak i kod prevencije poremećaja pamćenja.
  5. Rana i opekotina – Studije pokazuju pozitivan efekat u smislu bržeg zarastanja randa direktnim nanošenjem meda na rane i opekotine.

Ko ne treba da uzima med?

Med nije preporučljiv za konzumiranje deci mlađoj od godinu dana zbog pojave bejbi botulizma, retkog ali ozbiljnog gastrointestinalnog stanja i osobama koju su alergične na polen, iako se kod polenskih alergija uz savet alergologa med može koristiti kao pomoćno sredstvo kod stvaranja imuniteta.

Koje su koristi konzumiranja meda?

Pored gore navedenih pozitivnih uticaja na lečenje različitih medicinskih stanja, med treba posmatrati kao funkcionalnu hranu, tj namirnicu iz koje se u procesu varenja brzo i efikasno uzimaju jedinjenja neophodna za dobro funkcionisanje organizma, kao što su minerali, vitamini, antioksidnti ali i šećeri koji su potrebni telu da bi funkcionisalo.

Med je najbolje konzumirati svakodnevno u malim količinama, jedna do tri kašičice, direktno ili kao namaz za hleb. Iako se prirodna svojstva meda smanjuju stavljanjem u vreo čaj ili mleko, ukoliko želite da zasladite vaš napitak svakako je bolje da to učinite medom, isto važi i za pripremu poslastica.

Explore More

Lepota

Zamimljivosti o medu Lepota

Žene su oduvek brinule o očuvanju lepote, a pre nastanka modernih kozmetičkih sredstava, pomoćne supstance za negu lepote žene su pronalazile u prirodi. Jedna od glavnih supstanci za negu lepote

Pčelarstvo u Srbiji

Pčelarstvo u Srbiji je više od samo posla – to je način života, tradicija koja se prenosi s kolena na koleno, tehnika koja se usavršava i prilagođava vremenima. Pored proizvodnje

Ishrana

Zamimljivosti o medu Ishrana

Prirodna i uravnotežena ishrana je poznata kao ključ u očuvanju zdravlja i vitalnosti, međutim u modernom vremenu teško je u kontinuitetu voditi računa šta i kada jedemo. U skladu s