Žene su oduvek brinule o očuvanju lepote, a pre nastanka modernih kozmetičkih sredstava, pomoćne supstance za negu lepote žene su pronalazile u prirodi. Jedna od glavnih supstanci za negu lepote bio je i med. Poznato je da med ima antiseptično dejstvo, te može pomoći kod zaceljenja akni kao i kod mikropovreda na licu i telu. Pored toga med u svom sastavu sadrži minerale, vitamine i antioksidante, te nanošenje prirodnih maski za lice na bazi meda može doprineti očuvanju elastičnosti i vitalnosti kože lica i vrata. Nudimo vam nekoliko saveta i recepata za pripremu prirodnih maski za lice koje će vašem izgledu dati svežinu, a pri tome možete biti sigurni da u svoj organizam niste putem kože uneli toksične materije koje se često mogu naći u sastavu kozmetičkih proizvoda.

Prirodan piling za lice na bazi meda

Sastojci:

Kašičica meda

Kašičica belog kukuruznog brašna-oštrog

Kašičica tople vode

Sve sastojke pomešati u jednoj posudi, nežno mešati dok se ne dobije smesa koja se može naneti na lice, ukoliko je potrebno dodati još vode to slobodno možete učiniti ali je važno da smesa bude gusta ali da ju je ipak moguće utrljavati u kožu lica. Pripremljenu smesu utrljavati kružnim pokretima umerene jačine po 1 min na svaku regiju lica, najpre uzduž vrata, zatim celom linijom vilice i brade, potom po obrazima, nosu i na kraju po čelu. Regiju koja je najviše zahvaćena mitiserima ili suvom kožom tretirajte najduže. Nakon utrljavanja piling skinite vlažni preškirom. Ova smesa će skinuti površinski sloj kože, a u otvorenim porama će ostaviti tragove meda koji će svojim antiseptičnim dejstvom sprečiti pojavu akni i bubuljica. Ovaj proces se može ponavljati svake nedelje jedanput. Ukoliko vam preostane pripremljene smese slobodno je možete ostaviti za sledeću upotrebu, pošto ovako pripremljena masa može da stoji na sobnoj temperaturi do 14 dana.

Prirodna maska za lice sa medom za svežinu i vitalnost kože

Sastojci:

Kašičica meda

Kašičica hladno čeđenog maslinovog ulja

Sastojke pomešati u jednoj posudi, ostaviti da odstoji minimum sat vremena a zatim kružnim pokretima utrljajte po licu, od vrata na gore. Svaku regiju lica masirati ovom maskom po jedan minut, poželjno je i duže, a nakon utrljavanja ostaviti masku da stoji na licu još 15 minuta. Nakon 15 minuta masku skinuti toplom vodom. Ovaj proces možete ponavljati dva puta nedeljno.

Prirodna maska za lice sa medom, limunom i krastavcem za umirivanje kože

Sastojci:

Kašičica meda

Mali sveži krastavac

5 kapi limunovog soka

Izrendajte kratstavac najsitnijim rendetom da dobijete kašu, zatim u posudi pomešajte izrendani krastavac i obavezno sok koji je iscureo tokom rendanja, jednu kašičicu meda i 5 kapi linumovog soka. Smesu dobro promešajte i nanesite na lice, vrat i dekolte. Masku ostavite da odstoji na licu 30 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ova maska ima umirujuće dejstvo na akne, doprineće značajno svežijem izgledu kože.

Prirodni balzam za umirivanje kože posle sunčanja sa medom i čuvarkućom

Sastojci:

Dve supene kašike meda

10 listova čuvarkuće

Tri supene kašike tople vode

Iscedite listove čuvarkuće, ili ih izgnječite tučkom, ostatke lišća izvadite iz posude a ostavite sok i kašu, u isceđenu čuvarkuću dodajte dve kašike meda i tri kasike tople vode, promešajte da smesa postane homogena i pogodna za utrljavanje po telu. Ukoliko je potrebno dodajte još vode. Suncem iziritirane regije na telu i licu namažite ovom smesom i ostavite tokom noći, ujutru se istuširajte i umite lice kako biste skinuli ostatke smese. Koža će ujutru biti umirena, i osetićete olakšanje na iritiranim zonama. Dalje sunčanje se ne preporučuje.

Explore More

Pčelarstvo u Srbiji

Pčelarstvo u Srbiji je više od samo posla – to je način života, tradicija koja se prenosi s kolena na koleno, tehnika koja se usavršava i prilagođava vremenima. Pored proizvodnje

Povoljan uticaj na zdravlje

Med se u ljudskoj ishrani koristi još od antičkih vremena i jedna je od retkih namirnica koja nije podlegla industrijskoj preradi iako je u modernom društvu med moguće kupiti i

Ishrana

Zamimljivosti o medu Ishrana

Prirodna i uravnotežena ishrana je poznata kao ključ u očuvanju zdravlja i vitalnosti, međutim u modernom vremenu teško je u kontinuitetu voditi računa šta i kada jedemo. U skladu s